Dieta wzmacniająca odporność – jakie produkty powinny się w niej znaleźć?
Wpływ diety na odporność
Nie od dziś wiadomo, że prawidłowo dobrana dieta jest kluczowym elementem w procesie leczenia wielu schorzeń m.in. otyłości, cukrzycy, nadciśnienia tętniczego, chorób układu krążenia i innych chorób dietozależnych. Od tego, co i w jakich ilościach jemy zależy nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Dieta ma także ogromny, pozytywny wpływ na nasz układ odpornościowy. Dostarczanie organizmowi odpowiednich składników odżywczych, witamin czy mikroelementów ma kluczowe znaczenie w budowaniu odporności i wsparciu układu immunologicznego każdego człowieka.
W dobie wciąż nieustającej walki z pandemią koronawirusa odporność ma szczególne znaczenie, dlatego, jeśli sami możemy sobie pomóc – róbmy to, biorąc pod uwagę rady i wskazówki dietetyków. Wraz ze specjalistami „Atak Smaku” przygotowaliśmy dla Was przegląd produktów, które w naturalny sposób mogą wzmocnić naszą odporność i uchronić przed wirusami.
Ryby – źródło NNKT
Czy istnieje dieta na odporność? Jeśli do codziennego jadłospisu wprowadzimy produkty, które zawierają cenne składniki, odpowiedź na to pytanie będzie brzmiała TAK. O czym zatem powinniśmy pamiętać? Z pewnością w naszym menu nie powinno zabraknąć tłustych ryb takich jak łosoś, makrela, śledź, tuńczyk, sardynki, halibut. Ich bezcenny składnik to NNKT, czyli niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny omega-3. Lista ich zalet jest bardzo długa, m.in.:
- wspomagają pracę serca i układu krwionośnego
- działają przeciwzakrzepowo
- obniżają stężenie trójglicerydów i cholesterolu
- obniżają ciśnienie tętnicze krwi
- zapobiegają zawałom serca
- chronią przed udarami mózgu
- zwalczają stany zapalne
W rybach znajdują się także cenne dla naszego układu odpornościowego witaminy, białko oraz składniki mineralne – jod, selen i żelazo. Wszystko to razem sprawia, że ryby mają duży wpływ na zwiększenie odporności organizmu i obniżenie podatności na infekcje. Jak często je jeść? Dietetycy sugerują, aby ryby włączyć do diety odpornościowej nawet 2, 3 razy w tygodniu.
Czosnek i imbir – naturalne antybiotyki
Jeśli mówimy o naturalnych sposobach na wzmocnienie odporności, w naszej diecie nie powinno zabraknąć czosnku i imbiru. Po te dwa produkty sięgamy często podczas silnego przeziębienia, kataru czy infekcji gardła. Czosnek, dzięki zawartej w nim allicynie, działa silnie bakteriobójczo na wiele drobnoustrojów, posiada też właściwości antywirusowe i antygrzybicze. Imbir pobudza pracę układu odpornościowego, hamuje proces namnażania się bakterii oraz działa przeciwzapalnie. Ma również działanie rozgrzewające, napotne i przeciwgorączkowe. Mikstura z imbiru, czosnku, cytryny i miodu to gotowy przepis na naturalny antybiotyk, po który warto sięgnąć przy pojawieniu się pierwszych objawów infekcji lub profilaktycznie, gdy chcemy wzmocnić swój organizm.
Kiszonki – naturalny priobiotyk
Jedną z najlepszych rzeczy, którą możemy podarować swojemu organizmowi na odporność są kiszonki. Jeśli nie ma ich w Waszej diecie, warto zmienić te nawyki. Kiszone ogórki i kapusta są źródłem wielu cennych witamin oraz naturalnych probiotyków. Co to takiego i dlaczego są ważne w diecie wzmacniającej odporność? Probiotyki to żywe kultury bakterii oraz drożdży, które wspierają prawidłowe funkcjonowanie przewodu pokarmowego oraz odbudowują naturalną mikroflorę bakteryjną jelit. Dzisiaj już powszechnie wiadomo, że odporność pochodzi z jelit, najnowsze badania wskazują, że 80% komórek układu odpornościowego znajduje się w ściankach naszego jelita, dlatego właśnie jedzenie kiszonych warzyw wzmacnia organizm i chroni przez chorobami. Dobre bakterie w jelitach dają organizmowi gotowość do stawienia czoła drobnoustrojom chorobotwórczym.
Miód – działanie antybiotyczne, przeciwzapalne i wykrztuśne
W naszym przeglądzie produktów wzmacniających odporność obowiązkowo musi znaleźć się miód. Od wieków stosowany był przy leczeniu różnych dolegliwości oraz jako środek podnoszący odporność. Ten słodki nektar ma wyjątkowe działania antybiotyczne, przeciwzapalne i wykrztuśne. W miodzie znajdują się cenne olejki eteryczne, kwasy fenolowe i flawonoidy, pochodzące z nektaru kwiatów, pyłku roślin i propolisu.
Wśród polskich miodów najwyższą wartość antybiotyczną mają: spadziowy, nektarowo-spadziowy, gryczany i lipowy. Miód ma także właściwości wzmacniające, dlatego zaleca się go w okresie zwiększonego wysiłku fizycznego i umysłowego, przy długich, przewlekłych chorobach czy stanach wyczerpania. Dietetycy zalecają korzystać z miodu podczas infekcji oraz profilaktycznie, w okresie jesienno-zimowym, kiedy nasza podatność na choroby jest większa.
Kurkuma – działanie przeciwwirusowe, antybakteryjne i przeciwgrzybicze
W zwalczaniu chorób i budowaniu odporności niezwykle cenne okazują się także przyprawy. Cynamon, kardamon, chilli, czy kurkuma mielona powinny na stałe zagościć w diecie odpornościowej. Ta ostatnia przyprawa wykorzystywana jest przede wszystkim w daniach orientalnych, ale coraz częściej stosowana jest także w naszej rodzimej kuchni.
Dodawana do potraw, nie tylko poprawi ich smak, ale jest wartościowym składnikiem wpływającym na nasze zdrowie. Kurkuma zawiera substancję czynną, zwaną kurkuminą, która działa, jak naturalny środek przeciwzapalny i posiada silne właściwości bakteriobójcze i przeciwwirusowe. Stosowana regularnie pozwala wzmocnić układ immunologiczny.
Dieta wzmacniająca odporność – na co dzień, nie od święta
Pamiętajmy jednak, że budowanie odporności to działanie długofalowe. Sporadyczne jedzenie wskazanych artykułów nie zdziała cudów. Jednakże włączenie ich do codziennego menu i systematyczne jedzenie bogatych w cenne składniki produktów z pewnością pozwoli nam cieszyć się zdrowiem i uniknąć wielu chorób.