Wspieraj odporność dietą
Odporność – tyle się o niej mówi, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy mnóstwo chorób szybko się rozprzestrzenia i atakuje nasz organizm. Co to takiego? Jakie ma znaczenie? W jaki sposób można ją wspierać? To tylko niektóre z pytań, na które udzielamy odpowiedzi w tym artykule.
Odporność – co to jest?
O odporności organizmu decyduje wiele czynników. Niektóre z nich wynikają z cech osobniczych i zalicza się do nich m.in. odporność wrodzoną, wiek, płeć, stan zdrowia, inne zaś są związane z czynnikami środowiskowymi. Wśród nich wymienić należy stres, niewystarczającą ilość snu, małą aktywność fizyczną oraz przyjmowanie niektórych leków. Należy przy tym podkreślić, że właściwe funkcjonowanie układu odpornościowego zależy w dużej mierze od dobrze zbilansowanej i prawidłowo skomponowanej diety.
Pewne produkty żywnościowe zawierają substancje bioaktywne, które stymulują odporność organizmu. Co to jest stymulacja odporności? Polega ona m.in. na zwiększeniu wytwarzania przeciwciał i leukocytów, stymulowaniu makrofagów (czyli komórek zdolnych do unicestwiania obcych ciał), które trafiają do krwiobiegu (tzw. fagocytoza).
Warzywa i owoce – nr 1 w budowaniu odporności
Codzienne dobrze zbilansowane posiłki mają ogromny wpływ na dobrą pracę narządów, samopoczucie, a także na odporność. Co powinno wchodzić w skład tych posiłków? Warzywa i owoce, bo są one nieocenionym źródłem licznych składników mineralnych i witamin. Zawierają antocyjany, flawonoidy, izoflawony, czyli składniki stymulujące układ immunologiczny, mające działanie antyoksydacyjne, chroniące DNA komórek, regulujące działanie hormonów. Zgodnie z zaleceniami Światowej Organizacji Zdrowia powinniśmy jeść minimum 400 g owoców i warzyw dziennie w co najmniej 5 porcjach.
Szczególnie ważne jest włączenie do diety warzyw i owoców, które zawierają witaminę C, ponieważ to ona wzmacnia system immunologiczny organizmu poprzez zmniejszenie podatności na wystąpienie zakażeń bakteryjnych, wirusowych oraz poprzez uszczelnienie naczyń krwionośnych. Idealnie, gdy w codziennym menu znajdzie się miejsce dla kapusty, papryki, kalafiora, brokułów, porzeczek, natki pietruszki, czy kiwi.
Witamina A, czyli β-karoten, także odgrywa istotna rolę w dobrym funkcjonowaniu organizmu i przyczynia się do dobrego wzroku i stanu skóry, chroni przed infekcjami. Jej źródłem są dynia, jarmuż, papryka, pomidory i marchew.
Dobrze jest postawić na sezonowe owoce i warzywa nie tylko ze względu na ich łatwą dostępność, ale właśnie dlatego, że zawierają najwięcej odżywczych składników potrzebnych o danej porze roku. Jesień obfituje w prawdziwe bogactwo warzyw i owoców. Spożywając owoce i warzywa naturalnie występujące w tym okresie wykorzystujemy ich najwyższe walory odżywcze a także smakowe i zapachowe.
Naturalna tarcza organizmu
Szczypiorek, por, cebula i czosnek – te warzywa cebulowe bogate są w związki siarkowe, witaminy C, A, E i te z grupy B. Wpływają mocno na nasza odpornośc i budują swoistą tarczę, która chroni nasz organizm przed zakażeniem. Szczególnie cebula i czosnek są bogatym źródłem fitoncydów, które wykazują działanie bakteriobójcze i grzybobójcze., dzięki czemu obecność tych warzyw w codziennej diecie pomaga w leczeniu już powstałych infekcji.
Podobne działanie mają shoty witaminowe od cateringu dietetycznego Atak Smaku. Shoty wzmacniające odporność to prawdziwa bomba witamin i minerałów, działających przeciwzapalnie i antybakteryjnie, zamknięta w małej buteleczce. W składzie znajduje się pomarańcza, jabłko, imbir oraz kurkuma.
Witamina D – słońce w kroplach
Witaminę D nasz organizm może wytwarzać samodzielnie podczas syntezy skórnej pod wpływem promieniowania słonecznego. Niestety, w naszej szerokości geograficznej w okresie między równonocą jesienną i wiosenną słońca jest znacznie mniej i wówczas występują częste niedobory tej witaminy. Niedobór witaminy D3 wiąże się z licznymi chorobami – nowotworowymi, autoimmunologicznymi, a także infekcyjnymi. Witamina D3 wpływa bowiem na komórki układu immunologicznego, do których zalicza się m.in. makrofagi, limfocyty B i T, eozynofile i neutrofile. Ponadto witamina ta nasila wytwarzanie katelicydyny, białka o właściwościach bakteriobójczych.
Najlepszym źródłem witaminy D są tłuste ryby morskie (m.in. śledź, łosoś, makrela), jaja oraz margaryny i tzw. miksy tłuszczowe, do których w Polsce obowiązkowo dodaje się witaminę D. Warto po nie sięgać regularnie. Dodatkowo dobrze jest badać poziom witaminy D w organizmie i przy większych jej niedoborach, których nie da się zlikwidować dietą, sięgnąć po specjalistyczne suplementy.
Kiszenie i fermentacja – polska tradycja dla odporności
Kiszonki są w Polsce od wielu lat. Stanowią podstawę domowej kuchni. Co więcej, są bogatym źródłem bakterii jelitowych i patogennych. A to dzięki zawartości kwasu mlekowego, który jest efektem całego procesu kiszenia. Bakterie takie wpływają dobroczynnie na prace jelit, a to w nich rozpoczyna się właśnie cały proces immunologiczny.
Podobnie z produktami fermentacji mlekowej, czyli jogurtami, kefirami, maślankami. Najlepsze to te bez dodatku cukru. Są bogate w bakterie probiotyczne, które wzmacniają układ odpornościowy organizmu a także regulują pracę układu pokarmowego. Ich nazwa pochodzi od greckiego „pro bios”, co oznacza „dla życia”. Probiotyki to szczepy bakterii, które wywierają pozytywny wpływ na organizm człowieka. Zgodnie z wytycznymi Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) szczepy bakterii mogą być uznawane za probiotyczne tylko wtedy jeśli w badaniach klinicznych udowodniono korzystny wpływ na zdrowie człowieka. Najczęstsze bakterie probiotyczne to bakterie fermentacji mlekowej z rodziny Lactobacillus i Bifidobacterium. Probiotyki mają korzystny wpływ na organizm człowieka: wzmacniają odporność, przywracają naturalna mikroflorę jelitową, hamują rozwój wielu mikroorganizmów chorobotwórczych.
Dieta na zdrowie
Organizm człowieka wymaga regularnego dostarczania energii, którą wydatkuje przez cały dzień. Regularne spożywanie posiłków ma ogromne znaczenie w budowaniu odporności. Najważniejszym posiłkiem jest pożywne i dobrze zbilansowane śniadanie, korę dostarcza energii i składników odżywczych na cały dzień. Elementem każdego posiłku w ciągu dnia powinny być warzywa i owoce. Dobrze włączyć te bogate w witaminy C, A i D. Ponadto codziennie powinno spożywać się fermentowane produkty mleczne i kiszonki. Produkty z pełnego ziarna także dobrze wpływają na pracę narządów.
Zasad jest sporo. Dobrze jeść urozmaicone posiłki i nie zapominać o nich. W obecnych czasach nie jest łatwo zadbać o siebie i swoją rodzinę. Warto jest to zrobić, bo dobra dieta stanowi podtswę budowania odporności silnego organizmu. Catering dietetyczny to usługa, która pomoże Ci spożywać regularne, dobrze zbilansowane i bogate we wszystkie niezbędne składniki odżywcze posiłki. Postaw na dietę od Ataku Smaku i zobacz, jak pozytywnie wpłynie na Twoją odporność.