Fakty i mity na temat diety wegetariańskiej
Czym właściwie jest wegetarianizm?
Dieta wegetariańska polega na wyeliminowaniu z jadłospisu mięsa, ryb i owoców morza. Menu wegetarianina składa się głównie z owoców i warzyw, ale dopuszczalne są także nabiał i jajka. Oczywiście odmian wegetarianizmu jest bardzo wiele. Wśród najbardziej popularnych wymienia się między innymi:
- weganizm – polega na wykluczeniu wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego
- witarianizm – polega na spożywaniu tylko surowych warzyw i owoców
- frutarianizm – polega na spożywaniu wyłącznie owoców
Dieta wegetariańska jest uboga w białko – MIT
Jedną z utrwalonych powszechnie opinii, jest ta, że dieta wegetariańska jest uboga w białko. To MIT! Dietetycy Ataku Smaku potwierdzają, że nie tylko mięso, ale jajka i nabiał są źródłem pełnowartościowego białka, dostarczającego nam wszystkich niezbędnych aminokwasów. Białko zawierają rośliny strączkowe, czy produkty sojowe typu tofu. Ważne jest zatem, żeby w wegetariańskim jadłospisie znalazły się różne źródła białka: jaja, nabiał, nasiona roślin strączkowych oraz orzechy. Dobrym źródłem białka są także niektóre pseudo zboża, np. amarantus czy komosa ryżowa.
Stosując diete wegatariańską nie dostarczamy do organizmu odpowiedniej ilosci żelaza – MIT
Prawdą jest, że najwięcej żelaza zawierają produkty pochodzenia zwierzęcego – czerwone mięso, wątróbka. Ale także zielone warzywa i nasiona roślin strączkowych posiadają ten składnik mineralny w znacznych ilościach. Skąd więc teoria, że stosując dietę wegetariańską nie dostarczamy organizmowi odpowiedniej ilości żelaza? Jego niedobór w diecie wegetariańskiej może wynikać ze źle skomponowanego jadłospisu i niewłaściwego doboru produktów. Wymienione wyżej rośliny dostarczają nam żelazo w postaci niehemowej, charakteryzującej się mniejszą przyswajalnością. W celu jej poprawienia należy wzbogacić przygotowywane posiłki o sok z cytryny, kiszonki, paprykę natka pietruszki, jednym słowem produkty, które zawierają dużo witaminy C.
Dieta wegetariańska nie jest zalecana dla dzieci – MIT
Pamiętacie z dzieciństwa „mięsko zjedz, a ziemniaczki możesz zostawić”? Przez lata utrwalany był stereotyp, że do prawidłowego rozwoju dzieci potrzebują posiłków, w których nie brakuje produktów pochodzenia zwierzęcego, a zdrowy i pełnowartościowy obiad to obiad mięsny. Dziś już wiadomo – i potwierdzają to międzynarodowe organizacje żywieniowe, że dieta wegetariańska jest dobra w każdym wieku, a zdrowe posiłki można skomponować eliminując mięso. Tak jak, pisaliśmy wcześniej, cenne dla naszego organizmu białko znajduje się także w warzywach. Należy też pamiętać, że sama obecność mięsa w diecie kilkulatka nie zagwarantuje prawidłowego rozwoju dziecka i nie uchroni go przed chorobami. Jadłospis malucha powinien być urozmaicony i dobrze zbilansowany, a jeśli eliminujemy z diety jakieś produkty, musimy je zastąpić innymi. Dla własnego spokoju i zdrowia naszej pociechy, warto zasięgnąć opinii specjalistów, a także regularnie robić badania krwi, które zasygnalizują ewentualne niedobory.
Jedno jest pewne: dla współczesnych dzieci i młodzieży większym zagrożeniem jest nadmiar słodyczy, niż brak mięsa.
Wegatarianizm może mieć korzystny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie – FAKT
Jak już wspominaliśmy, podstawą żywienia w diecie wegetariańskiej są produkty nieprzetworzone, bogate w witaminy i składniki mineralne. Już ten fakt sprawia, że ma ona korzystny wpływ na nasze zdrowie i samopoczucie. W jadłospisie wegetarian jest z pewnością mniej niezdrowych cukrów prostych, soli i tłuszczów trans. Spożywając większą ilość owoców, warzyw, orzechów, nasion, dostarczamy naszemu organizmowi więcej witamin o właściwościach antyoksydacyjnych, kwasu foliowego, magnezu, potasu. Wzrasta też spożycie tłuszczów nienasyconych i błonnika pokarmowego. Wegetarianie przez rezygnację z produktów zwierzęcych, są mniej narażeni na choroby układu krążeniowego, otyłość, nadciśnienie, cukrzycę czy choroby nowotworowe. Zwiększa się także ich odporność na infekcje.
Dieta bezmięsna może być stosowana przez kobiety ciężarne i karmiące – FAKT
Podobnie, jak w przypadku dzieci, zaleca się stosowanie diety bezmięsnej przez kobiety ciężarne i karmiące, pod okiem i kontrolą lekarza oraz dietetyka. Tylko specjaliści są w stanie prawidłowo ocenić stan zdrowia matki oraz dobrać właściwie zbilansowaną dietę bez mięsa, za to z udziałem roślin, jaj, mleka i jego przetworów.
Przykładowe zamienniki mięsa:
- nasiona roślin strączkowych
- orzechy (laskowe, włoskie, nerkowce)
- proteina sojowa
- tofu twarde
- nasiona słonecznika
- pestki dyni
Należy pamiętać, że zarówno ciąża, jak i okres karmienia piersią wymagają starannego doboru pożywienia i dostosowania go do potrzeb matki oraz dziecka. Przyszła mama powinna dostarczać swojemu organizmowi i rozwijającemu się dziecku białka z rozmaitych produktów pochodzenia roślinnego. W tym okresie zwiększa się także zapotrzebowanie na wybrane witaminy i składniki mineralne. Jednym słowem mama wegetarianka powinna być tego świadoma i stosować dietę bogatą we wszystkie potrzebne składniki
Dieta wegetariańska zmniejsza ryzyko zachorowania na raka jelita czy żołądka – FAKT
Zalet diety wegetariańskiej jest wiele. Najnowsze badania potwierdzają, żema ona istotne znaczenie w profilaktyce onkologicznej i może uchronić nas przed ciężkimi chorobami nowotworowymi. Jak donoszą naukowcy, wegetarianie mają mniejsze ryzyko zachorowania na raka żołądka i szpiczaka w porównaniu z osobami jedzącymi mięso, a osoby jedzące ryby rzadziej chorują na raka jelita grubego. Okazuje się, że w przypadku raka jelita grubego, przyczyną zachorowa aż w 90% są złe nawyki żywieniowe.
Ze względu na dobro planety, zwierząt, czy w trosce o własne zdrowie – każdy powód jest dobry, aby przejść na dietę wegetariańską. Ważne, aby robić to świadomie, mieć wiedzę na jej temat. Dobrze zbilansowane posiłki to podstawa każdej diety – doradcy Ataku Smaku zawsze służą swoim doświadczeniem i pomocą. Jeśli potrzebujesz konsultacji, zadzwoń do nas!
Przykładowy jadłospis
Śniadanie:
Szakszuka z papryką i chlebem słonecznikowym
II Śniadanie:
Koktajl snickers z truskawkami
Obiad:
Tofu tikka masala z ryżem jaśminowym i surówką z mango
Podwieczorek:
Ciasto czekoladowe z sosem wiśniowym
Kolacja:
Sałatka makaronowa z orientalnym sosem