Cześć! powiedz nam skąd jesteś,
abyśmy mogli dopasować
indywidualną ofertę
wybierz miejscowość najbliższą
miejscu Twojego zamieszkania
  • Wrocław
  • Oleśnica
  • Oława
  • Trzebnica
  • Świdnica
  • Wałbrzych
  • Jelenia Góra
  • Legnica
  • Lubin
  • Głogów
  • Polkowice
  • Środa Śląska
  • Bydgoszcz
  • Inowrocław
  • Włocławek
  • Toruń
  • Świecie
  • Solec Kujawski
  • Grudziądz
  • Aleksandrów Kujawski
  • Rypin
  • Lipno
  • Lublin
  • Chełm
  • Tomaszów Lubelski
  • Zamość
  • Zwierzyniec
  • Biała Podlaska
  • Puławy
  • Radzyń Podlaski
  • Łuków
  • Świdnik
  • Łęczna
  • Janów Lubelski
  • Kraśnik
  • Gorzów Wielkopolski
  • Zielona Góra
  • Świebodzin
  • Sulechów
  • Kargowa
  • Kłodawa
  • Międzyrzecz
  • Słubice
  • Nowa Sól
  • Żagań
  • Żary
  • Łódź
  • Pabianice
  • Zgierz
  • Aleksandrów Łódzki
  • Konstantynów Łódzki
  • Pabianice
  • Rzgów
  • Andrespol
  • Łowicz
  • Skierniewice
  • Łęczyca
  • Piotrków Trybunalski
  • Kutno
  • Poddębice
  • Brzeziny
  • Tomaszów Mazowiecki
  • Rawa Mazowiecka
  • Sieradz
  • Łask
  • Bełchatów
  • Zduńska Wola
  • Bochnia
  • Brzesko
  • Kraków
  • Myślenice
  • Nowy Sącz
  • Nowy Targ
  • Oświęcim
  • Rabka Zdrój
  • Tarnów
  • Zakopane
  • Olkusz
  • Chrzanów
  • Wadowice
  • Warszawa
  • Radom
  • Płock
  • Siedlce
  • Ostrołęka
  • Pruszków
  • Legionowo
  • Otwock
  • Piaseczno
  • Żyrardów
  • Mława
  • Maków Mazowiecki
  • Przasnysz
  • Żuromin
  • Sierpc
  • Gostynin
  • Płońsk
  • Ciechanów
  • Ostrów Mazowiecka
  • Wyszków
  • Nowy Dwór Mazowiecki
  • Białobrzegi
  • Grójec
  • Sochaczew
  • Opole
  • Gać
  • Lipki
  • Zakrzów
  • Folwark
  • Brzeg
  • Skarbimierz
  • Kędzierzyn-Koźle
  • Kluczbork
  • Strzelce Opolskie
  • Nysa
  • Rzeszów
  • Przemyśl
  • Krasne
  • Miłocin
  • Trzebownisko
  • Mielec
  • Dębica
  • Krosno
  • Sanok
  • Tarnobrzeg
  • Nisko
  • Kolbuszowa
  • Łańcut
  • Ropczyce
  • Jasło
  • Jarosław
  • Przeworsk
  • Białystok
  • Suwałki
  • Augustów
  • Grajewo
  • Bielsk Podlaski
  • Hajnówka
  • Zambrów
  • Grajewo
  • Łomża
  • Bielsk Podlaski
  • Siemiatycze
  • Gdańsk
  • Sopot
  • Gdynia
  • Słupsk
  • Wejherowo
  • Pruszcz Gdański
  • Reda
  • Puck
  • Lębork
  • Kartuzy
  • Starogard Gdański
  • Nowy Dwór Gdański
  • Malbork
  • Tczew
  • Kwidzyn
  • Sztum
  • Bielsko Biała
  • Czechowice-Dziedzice
  • Częstochowa
  • Goczałkowice-Zdrój
  • Jastrzębie-Zdrój
  • Katowice
  • Pszczyna
  • Rybnik
  • Wodzisław Śląski
  • Zawiercie
  • Żory
  • Myszków
  • Tarnowskie Góry
  • Gliwice
  • Dąbrowa Górnicza
  • Tychy
  • Bieruń
  • Mikołów
  • Żywiec
  • Kielce
  • Skarżysko-Kamienna
  • Starachowice
  • Ostrowiec Świętokrzyski
  • Sandomierz
  • Elbląg
  • Olsztyn
  • Ełk
  • Olsztynek
  • Ostróda
  • Szczytno
  • Giżycko
  • Iława
  • Mrągowo
  • Szczytno
  • Poznań
  • Piła
  • Konin
  • Kalisz
  • Grodzisk Wielkopolski
  • Gniezno
  • Leszno
  • Swarzędz
  • Śrem
  • Środa Wielkopolska
  • Września
  • Chodzież
  • Czarnków
  • Wągrowiec
  • Oborniki
  • Szamotuły
  • Nowy Tomyśl
  • Wolsztyn
  • Kościan
  • Słupca
  • Koło
  • Turek
  • Pleszew
  • Jarocin
  • Krotoszyn
  • Ostrów Wielkopolski
  • Kępno
  • Ostrzeszów
  • Szczecin
  • Kołobrzeg
  • Koszalin
  • Stargard
  • Prawobrzeże
  • Przybyradz
  • Police
  • Goleniów
  • Sławno
  • Białogard
  • Szczecinek
  • Wałcz
  • Police

Blog

10 złotych rad jak zachować umiar w Święta

Święta to przede wszystkim czas radości, rodzinnych spotkań i pysznych potraw. Jednak aby cieszyć się tym magicznym okresem, warto pamiętać o umiarze i dbać o swoje zdrowie. Oto 10 wskazówek, które pomogą Ci zachować umiar w trakcie świątecznego szaleństwa:

1. Przygotuj mniej jedzenia

W okresie świątecznym stoły często uginają się od nadmiaru jedzenia, ale może warto w tym roku postawić na jakość, nie na ilość potraw? Przygotuj tylko te dania, które najbardziej lubisz . Porozmawiaj z rodziną, czy aby na pewno potrzebujecie, aż tak dużej miski sałatki? A może wystarczy tylko jeden rodzaj ciasta? Pomyśl również o niepotrzebnym marnowaniu jedzenia. Przygotuj tylko tyle jedzenia, ile jest potrzebne na świąteczne dni, aby uniknąć konieczności zjadania resztek, aż do końca roku. Takie podejście ułatwi Ci powrót do zwykłego trybu życia tuż po świętach.

2. Eksperymentuj z potrawami świątecznymi

Odkryj nowe, zdrowsze wersje tradycyjnych potraw. Poeksperymentuj w kuchni – grilluj, gotuj na parze, unikaj zasmażek i ogranicz dodatek tłuszczu i cukru. Dzisiaj dzielimy się z Tobą inspiracjami na smaczne dania świąteczne w bardziej zbilansowanej i zdrowszej formie.

Ryba pod warzywną pierzynką

Ryba to stały elementem świątecznego stołu ze względu na tradycję dań postnych. Może być przygotowana w zdrowszy sposób, eliminując smażenie. Aby przygotować ją w zdrowszej wersji można zastosować różnorodne metody kulinarne, takie jak pieczenie, gotowanie na parze lub grillowanie. Dla dodatkowego aromatu i soczystości warto sięgnąć po zioła, cytrusy oraz delikatne przyprawy, które podkreślą naturalny smak ryby.

Składniki:

  • 2 polędwiczki z dorsza (lub innej białej ryby)
  • 1/2 szklanki śmietanki 12%
  • 1 por biała część
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • 2 oliwy z oliwek
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól
  • świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie:

  1. Cebulę i pora pokrój. Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce na dużych oczkach.
  2. Rybę umyj i osusz na papierowym ręczniku. Dopraw solą i pieprzem.
  3. W między czasie nagrzej piekarnik do 180 stopni.
  4. Na patelni rozgrzej oliwę oraz masło. Następnie na rozgrzanym tłuszczu smaż rybę, aż się zarumieni. Usmażoną rybę przełóż do naczynia do żaroodpornego.
  5. Na tej samej patelni smaż cebulę i pora, do zeszklenia. Dodaj marchewkę i wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Smaż kilka minut, aż warzywa będą miękkie.
  6. Do gotowych warzyw wlej śmietankę i wymieszaj. Podgrzewaj, aż do zagotowania śmietanki. Gotowe warzywa przełóż do naczynia z rybą, tak aby przykryć warzywną pierzynką każdy płat ryby. Całość posyp parmezanem.
  7. Rybę wstaw do piekarnika i piecz 20 minut.

Kapusta z grochem

Kapusta z grochem to danie na wigilijnym stole, które nie tylko zachwyca smakiem, ale również dostarcza cennych składników odżywczych. To połączenie kapusty bogatej w witaminy z grochem pełnym białka roślinnego. To idealna propozycja zwłaszcza dla tych, którzy rzadko sięgają po strączki w codziennej diecie.

Składniki:

  • 150 g grochu żółtego łuskanego (połówki)
  • 400 g kiszonej kapusty z marchewką
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 1 ziele angielskie
  • 2 łyżeczki kminku
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

  1. Groch zalej poprzedniego dnia wieczorem litrem zimnej wody i odstaw na całą noc do namoczenia. Następnego dnia przełóż go do garnka (w razie potrzeby wlej więcej wody, aby całkowicie przykrywała groch). Zagotuj. Podczas gotowania zbierz pianę, wymieszaj i ponownie zagotuj.
  2. Dopraw solą. Przykryj i gotuj przez ok. 30 minut lub do miękkości, od czasu do czasu mieszając. Otwórz garnek i odparuj wodę. Groch może się częściowo rozgotować.
  3. Kapustę drobno posiekaj (jeśli jest bardzo kwaśna, możesz ją przepłukać na sitku). Włóż ją do czystego garnka, podlej małą ilością wody, przykryj i gotuj do miękkości przez ok. 20 minut. W międzyczasie zamieszaj i w razie potrzeby uzupełniaj wodę. Na koniec gotowania odparuj resztę płynu.
  4. Na dużą patelnię wlej olej, dodaj pokrojoną w kosteczkę cebulę, listek laurowy, ziele i kminek. Podsmaż przez ok. 5 minut mieszając. Dodaj kapustę i smażyć przez około 10 minut.
  5. Na koniec dopraw pieprzem, dodaj groch i wymieszaj. Całość gotuj przez ok. 5 minut.

Śledzie w oleju lnianym

Śledzie są nieodłączną częścią tradycyjnych potraw świątecznych, ale warto pamiętać o zdrowszych alternatywach przy ich przyrządzaniu. Zamiast tradycyjnej śmietany, warto sięgnąć po jogurt, co nie tylko sprawi, że danie będzie lżejsze, ale także wprowadzi świeżość i delikatność smaku. Dodatkowo, używając oliwy z oliwek lub oleju lnianego zamiast oleju, nie tylko podkreślisz wyjątkowy aromat śledzi, ale także dostarczysz organizmowi korzyści w postaci kwasów omega-3, wspomagających zdrowie serca i układu krążenia.

Składniki:

  • 500 g filetów śledziowych
  • 1 cebula
  • 10 rozgniecionych ziaren czarnego pieprzu
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 6 liści laurowych
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • sól
  • 150-200 ml oleju lnianego tłoczonego na zimno

Przygotowanie:

  1. Śledzie wymocz w zimnej wodzie, zmieniając kilkakrotnie wodę.
  2. Cebule obierz i pokrój w piórka. Następnie wymieszaj z solą. Odłóż na sitko na 20 minut.
  3. Wymoczone śledzie osusz na ręczniku papierowym. Filety pokrój na mniejsze kawałki.
  4. W słoiku układaj na przemian śledzie i cebulę, dorzucając przyprawy.
  5. Całość zalej olejem wymieszanym z octem i sokiem z cytryny.
  6. Odstaw do lodówki min. na 3 doby przed podaniem.

3. Pamiętaj o warzywach i owocach

Przygotuj na świąteczny stół przekąski w postaci warzyw i owoców. To idealny sposób na dodatkową porcję błonnika i cennych witamin. Warto podczas spędzania czasu wspólnie z rodziną przegryźć mandarynkę, czy pomarańczę zamiast kolejnego kawałka makowca.

4. Nakładaj małe porcje i nie najadaj się na zapas

Podczas posiłków kontroluj wielkość spożywanych porcji. Spróbuj każdego dania po trochu, delektując się smakami. Słuchaj swojego organizmu. Jeśli jesteś najedzony to nie zmuszaj się do zjedzenia kolejnej porcji serniczka. Jedz tyle, aby się nasycić, a nie przejeść.

5. Nie licz kalorii, ale naucz się odmawiać

Bądź asertywny podczas świątecznych spotkań. Wiadomo, że nasi najbliżsi chcą o nas zadbać i nie raz możesz usłyszeć: „czy może zjesz jeszcze jednego pieroga albo czy chcesz dokładki śledzika?” Nie chcąc robić przykrości bliskim nakładasz te kolejne porcje jedzenia na talerz i tym samym przejadasz się. Ale to błąd! Nie bój się odmówić kolejnej porcji, jeśli nie jesteś głodny. Jeśli nie chcesz wyjść z kolacji z bólem brzucha, bądź asertywny!

6.Pamiętaj o nawodnieniu

Wybieraj wodę jako główne źródło nawodnienia. Pij ją regularnie, aby zapełnić żołądek i zmniejszyć apetyt. W trakcie świąt unikaj napojów gazowanych i słodzonych, ponieważ dostarczają one pustych kalorii i jednocześnie zwiększają apetyt.

7.Unikaj alkoholu

Podczas świąt staraj się ograniczyć alkohol. Może on dodatkowo obciążać układ pokarmowy w połączeniu z tłustym jedzeniem. W Święta lepszym wyborem będzie woda, woda z cytryną, kompot z suszu, herbata zielona czy zioła, aby wesprzeć trawienie.

8.Spędź czas z rodziną

Staraj się uczestniczyć aktywnie w przygotowaniach do świąt oraz podczas posiłków. Bądź aktywny wokół stołu – szykuj herbatę, donoś talerze i nowe dania, zmywaj. Podczas gotowania i szykowania stołu możesz zapewnić sobie nieco aktywności fizycznej. Podczas biesiadowania staraj się wstawać od stołu, aktywnie prowadzić rozmowy nie tylko skupiając się na jedzeniu, a na relacjach międzyludzkich.

9.Pójdź na spacer

Wielogodzinne biesiadowanie przy świątecznym stole sprzyja jedzeniu z nudy, co skutkuje przejedzeniem i nadmiernym obciążeniem układu pokarmowego. Dlatego wraz z rodziną odejdź od stołu i spędź aktywnie czas na świeżym powietrzu. Pójdźcie na spacer, sanki, łyżwy czy pieszo na pasterkę. Aktywność fizyczna poprawi trawienie i pomoże w spalaniu kalorii.

10.Bądź dla siebie wyrozumiały!

Święta to czas na odpoczynek w gronie rodziny i możliwość wspólnego świętowania. Nie narzucaj sobie zbyt wielu restrykcji. Nie patrz na wagę, nie licz kalorii. Nawet jeśli zjesz kilka pierogów za dużo czy kawałków ciasta, nie wpędzaj się w wyrzuty sumienia. Bądź dla siebie wyrozumiały, ciesz się chwilą i wracaj do zdrowszych nawyków po świętach.

Wesołych Świąt!

W tym wyjątkowym okresie świątecznym chcielibyśmy zainspirować Cię do eksperymentowania w kuchni ze zdrowszymi propozycjami dla tradycyjnych dań świątecznych. Warto potraktować ten czas na wypróbowanie nowych przepisów lub skosztowanie zupełnie nowych potraw. Smacznego i zdrowego świętowania!