Celiakia, nazywana również chorobą trzewną, to przewlekła, autoimmunologiczna choroba, która towarzyszy człowiekowi przez całe życie. Szacuje się, że cierpi na nią 1 na 100 osób na całym świecie. Ma ona podłoże genetyczne i polega na nieprawidłowej reakcji układu odpornościowego na gluten. Może prowadzić do uszkodzenia śluzówki jelitowej i powodować szereg różnorodnych objawów oraz powikłań zdrowotnych. Celiakia może ujawnić się w każdym wieku, przy czym kobiety chorują na nią dwukrotnie częściej niż mężczyźni. Czym jest gluten? Gluten to białka roślinne występujące w ziarnach zbóż, tj. pszenica, jęczmień i żyto. Jest często stosowany w różnych produktach spożywczych oraz gotowych potrawach. Posiada właściwości wiążące wodę, emulgujące, stabilizujące, jest nośnikiem smaków i aromatów oraz nadaje wypiekom sprężystości oraz puszystości. Zboża naturalnie zawierające gluten to: pszenica wraz z jej odmianami – tj. orkisz, samopsza, płaskurka są głównym źródłem glutenu. Czyli bogate w gluten są: mąka pszenna, płatki pszenne, kasza manna, kasza kuskus, kasza bulgur, musli,…