Dlaczego warto jeść rośliny strączkowe?
Rośliny strączkowe, znane również jako bobowate, są niezwykle różnorodną grupą roślin, która jest powszechnie spożywana ze względu na swoje walory smakowe oraz wartości odżywcze. Do tej rodziny należą fasola (biała, czerwona, mung, azuki), soja, groch, soczewica, ciecierzyca oraz bób. Owoce tych roślin, zwane strąkami, spożywane są jako warzywa np. fasola szparagowa czy groszek cukrowy, zaś ich nasiona są źródłem cennego białka. Dlaczego warto jeść strączki? Bogate źródło białka Nasiona roślin strączkowych są doskonałym zamiennikiem mięsa w diecie wegetarian i wegan. Zawierają średnio około 25% białka i posiadają korzystny skład aminokwasowy, co czyni je doskonałą alternatywą dla produktów pochodzenia zwierzęcego. Jednak, zawierają mniej metioniny, a więcej lizyny i tryptofanu w porównaniu do mięsa. Dlatego w posiłkach należy je łączyć z produktami zbożowymi i orzechami, aby uzyskać pełnowartościowe białko. Zawartość białka w 100 gramach suchych nasion roślin strączkowych: Soja: 34 g (dostarcza 19 z 20 niezbędnych aminokwasów egzogennych), Soczewica: 25 g, Groch:…